Bezienswaardigheden op Samos

Op het moment dat je voor Samos als vakantiebestemming kiest, dan ben je waarschijnlijk van plan om meer te doen dan alleen maar aan het zwembad of op het strand te vertoeven. Het eiland heeft voldoende te bieden om kennis te maken met de lokale cultuur, de natuur en de geschiedenis van Samos.

Op deze pagina bieden we informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je op Samos kunt zien en ondernemen.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je tours en activiteiten op Samos bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Samos.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Samos
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Samos via GetYourGuide

Kerkis

Het ruige westen van Samos wordt veelal bezocht om de afgelegen rustige stranden, grotten waaronder de Grot van Pythagoras, de Baai van Limniónas en enkele oude kapellen en kloosters die te vinden zijn op en rondom de Kerkis berg. Het hoogste punt ligt op 433 meter wat bekend staat als Vigla. De badplaats Votsalákia is een uitstekend rustpunt om weer even op adem te komen of om er juist een wandelroute te beginnen.

Klooster van Panagia Spiliani

Anders dan bij andere kloosters op het eiland Samos is de kloosterkerk gebouwd in een grot. Een trap wijst je de weg naar de entree van de kloosterkerk die gewijd is aan de Heilige Maagd Maria. Eenmaal binnen tref je enkele religieuze kunstwerken, waaronder een pictogram. Deze pictogram zou volgens een legende eerder gestolen zijn, maar viel uiteindelijk in een aantal stukken in zee. De golven zouden de delen teruggespoeld hebben naar Samos, waar de inwoners ze weer samen brachten in de blauwe kloosterkerk van Panagia Spiliani. Het klooster van Panagia Spiliani steekt boven de stad Pythagorion uit. Hiervandaan heb je dan ook een machtig mooi uitzicht over de regio. Hoewel het klooster van Panagia Spiliani uitstekend per auto bereikbaar is, is het ook erg leuk om vanuit Pythagorion er naartoe te wandelen. Sommige stukken zijn best pittig, maar het is zeker goed te doen.

Heraion van Samos

Eén van de grootste heiligdommen van het Griekse eiland Samos vind je vlakbij de kust, net ten noorden van Ireo. Heraion van Samos wordt gekenmerkt door een hoge pilaar uit de oudheid. Het is een zuil die eens tot de Heratempel toebehoorde. Omstreeks 1912 zijn er op deze plek archeologen aan het werk geweest die prachtige delen uit deze geschiedenis onder dikke lagen modder vandaan hebben gehaald. Inmiddels kun je er een poortgebouw, delen van badhuizen, de Apollo en Artemis Tempel en de restanten van de Hermes-Aphroditetempel bewonderen. Ook onderdelen die een verwijzing maken naar het Hera altaar en de Hera tempel zijn eveneens hier te bewonderen. De geschiedenis van deze plek op Samos voert je terug naar de vijfde eeuw.

Het Heraion van Samos

Efeze

Eén van de meest populaire excursies op Samos is die naar de Turkse plaats Efeze bij Selçuk. De overtocht per boot vanuit Vathy duurt slechts anderhalf uur. Je komt dan aan in de haven van de Turkse stad Kusadasi om vervolgens door achttien kilometer door te rijden naar Efeze. De eeuwenoude geschiedenis van ‘Ephesos’ laat zien dat de stad een belangrijke positie in nam tijdens het vroege christendom. Het gebied van Efeze behoort dan ook tot de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. In de eerste helft van de vijftiende eeuw raakte Efeze in verval. De Turken namen de stad over en dat is altijd zo gebleven. Bezoekers kunnen zich vergapen aan een eeuwen oude geschiedenis, waaronder de tombe van Apostel Johannes, het huis van Maria, het Odeon van Efeze, de Tempel van Hadrianus, Romeinse thermen zoals het Variusbad, de prachtige Celsusbibliotheek en de Nymphaeum van Trajanus. Sinds 2015 is het gehele gebied geregistreerd als werelderfgoed van Unesco.

Archeologisch Museum in Vathy

Vathy is de bijnaam die de inwoners van Samos aan Samos stad geven. Het Archeologische Museum in Vathy bevindt zich dus in het oude centrum van Samos bij de haven. De oude geschiedenis van het eiland staat in dit museum centraal. Je kunt er beelden en andere voorwerpen bewonderen die tijdens de opgravingen in Heraion zijn gevonden. Eén van de bekendste en grootste beelden die er tentoon wordt gesteld is die van ‘koúros uit de zesde eeuw. Het Archeologische Museum is verdeeld over twee gebouwen, een oud en een nieuw gebouw. Het nieuwe gebouw wordt vooral bezocht om de beeldende kunst uit de Geneleo groep. De kunstenaar Geneleos wordt gezien als liefhebber van de chaïsche kunst. In het oude gebouw zijn juist andere bezienswaardigheden te ontdekken zoals bronzen beeldjes, objecten van ivoor en hout en meubels.

De beroemde kouros in het Archeologisch Museum in Vathy

Eupalinos Tunnel

Eén van de meest intrigerende ontdekkingen op het eiland Samos is de Eupalinos Tunnel bij Pythagorion. Deze tunnel werd vermoedelijk aangelegd in de zesde eeuw voor Christus en had als doel om de stad van schoon water te voorzien. Gezien de tijd was dit een klus die zeker om veel technisch inzicht vroeg. Hierom werd de opdracht gegeven aan ingenieur Eupalinos uit Megara. Een opmerkelijk detail is dat de tunnel vanuit twee richtingen naar elkaar toe is gegraven. Nog altijd vormen zich discussies over hoe de tunnels destijds zo precies bij elkaar uitkwamen. Pas in 1882 werd de 1036 meter lange tunnel door archeologen ontdekt.

De Eupalinos Tunnel op Samos

Dal van de Nachtegalen

Ten westen van Samos stad ligt het ‘Dal van de Nachtegalen’. Dit heerlijke natuurgebied leent zich uitstekend voor het maken van een mooie wandeling tussen de platanen. In dit dal kun je tevens een bezoek brengen aan het kunstenaarsdorpje Manolátes, Vourliótes of het bergdorp Agios Konstantinos. Wanneer je het water van de Kakorema beek volgt, passeer je vanzelf enkele kleine watervallen.

Uitstapje naar Patmos

In de Egeïsche Zee ligt het eilandje Patmos. Dit vulkanische eiland is niet groter dan vier-en-dertig vierkante kilometer. In de bijbel wordt Patmos genoemd als het eiland waar Johannes naar verbannen werd. En dan met name de grot Apocalyps waar hij het Bijbelse boek ‘Openbaring van Apocalyps’ schreef. Vele pelgrimstochten lopen dan ook naar deze plek op het eiland Patmos. Andere toeristen bezoeken Patmos graag als uitstapje om er het Johannietenklooster uit de elfde eeuw in Chóra te bezoeken. Maar ook de natuur op het eiland Patmos is meer dan de moeite van een bezoekje waard.

Timíou Stavroú-klooster

Verdeeld over het eiland Samos zijn uiteenlopende kerken, kloosters en kapellen te vinden. Een prachtig voorbeeld van een typisch Grieks klooster is Timíou Stavroú bij het dorpje Mavratzeí aan de voet van de Graviás berg. Het klooster werd omstreeks het begin van de zeventiende eeuw gebouwd. In het klooster kun je prachtige en zeker indrukwekkend houtsnijwerk bewonderen. De kloostertuin van het Timíou Stavroú-klooster is een heerlijk rustoord om even bij te komen. Vergeet vooral niet om wat water uit de bron te drinken. Men zegt, dat het dan zeker is dat je eens naar het eiland Samos terug komt.

Het Timíou Stavroú-klooster op Samos

Potami watervallen

De meest bekende watervallen van het eiland Samos zijn de Potami watervallen. Je vindt deze watervallen in de omgeving van Karlóvassi in het noord-oosten van Samos. Vanuit Potami Beach zijn de watervallen gemakkelijk te bereiken. Je volgt gewoon de waterstroom die omhoog loopt. Na een flinke klim en klauterpartij is het zelfs mogelijk om achter de watervallen te komen. Met een beetje geluk fladderen er nog wat vlinders met je mee.

Wijnmuseum

Sinds 2005 kun je in Samos stad het Museum van Samische Wijn bezoeken. Dit wijnmuseum biedt je de gelegenheid om kennis te maken met het gehele proces vanaf het plukken van de druif tot het bottelen. In het museum staan oude werktuigen, wijnvaten en flessen tentoongesteld die door de jaren heen zijn gebruikt. Een bezoek aan de wijnkelders is tevens onderdeel van je bezoek. En natuurlijk sluit je af met een kleine proeverij.

Het Wijnmuseum in Samos-stad

Samiopoula

Het kleine idyllische eilandje Samiopoula ligt ten zuiden van Samos. De naam is eigenlijk afgeleid van Samos en betekend letterlijk ‘klein Samos’. Ook dit eiland is voorzien van een aantal kerkjes, enkele huizen, geiten en een bar. Dagjes mensen kunnen naast de cultuur ook het strand ‘Psalida’ bezoeken. Helaas is dit kleine strand tijdens de zomermaanden vaak erg druk. Dit komt mede door de vele boten die voor dit strandje aanmeren.

Pythagoreion

In het zuidoosten van Samos ligt de gezellige stad Pythagoreion. Met name in en rondom de haven zijn vele bars met terrassen en restaurantjes te vinden. Overdag vertrekken er meerdere boten die uiteenlopende excursies aanbieden. Maar ’s avonds liggen ze vrijwel allemaal voor anker. Naast het vertier zijn er in Pythagoreion ook enkele culturele bezienswaardigheden te ontdekken. Denk hierbij aan restanten van de stadsmuur Polikratis, het Panagia Spiliani klooster, Romeinse baden, het Lykourgos Logothetis kasteel en het Volkenkundig Museum.