Eten en drinken op Samos

Op Samos kun je volop genieten van de mediterrane keuken. De Griekse keuken kent een eeuwenoude traditie die zich over veel andere landen in de omgeving verspreid is. Natuurlijk zullen die andere landen claimen dat een bepaald gerecht van hen is, maar vaak zijn het de Grieken die de basis gevormd hebben voor bepaalde gerechten. Als je op Samos uit gaat eten tref je vooral de Griekse keuken aan waarin groenten, kaas, vlees, vis en natuurlijk olijfolie vaak de basis vormen.

De overbekende Griekse salade wordt ook op Samos veel gegeten.

Voorgerechten variëren van tzatziki, heerlijke salades, gevulde wijnbladeren en gehaktballetjes (keftedes) tot aan gebakken feta, gefrituurde courgettebloemen en inktvisringen. Voor ieder wel wat wils, dus. De hoofdgerechten bestaan vaak uit vlees of vis. In Nederland bekende vleesgerechten zoals gyros, souvlaki (spiezen met vlees) en verschillende gehaktgerechten staan veelvuldig op de kaart. Ook lamskoteletten en de heerlijke Griekse stoofpot stifado kun je op veel plekken eten. Wie van biefstuk houdt die kan op verschillende plekken een goede steak eten, die vaak ook nog opvallend betaalbaar is. Een typisch Grieks gerecht dat je ook veel op de menukaarten tegen zult komen is moussaka. Dit ovengerecht op basis van aubergines, gehakt en aardappelen is een ware klassieker in de Griekse keuken. Een overgerecht waarvan je het geluk moet hebben dat ze die op de dagkaart hebben staan is kleftiko, die normaliter met lamsvlees gemaakt wordt.

Een heerlijke gyrosschotel kun je op vrijwel heel Samos eten.

Qua drinken kun je veel dranken bestellen die je van elders ook kent. Omdat er op Samos redelijk wat fruit geteeld wordt kun je op veel plekken verse vruchtensappen bestellen. Natuurlijk is ook de wijn van Samos iets wat je hier vrijwel overal kunt bestellen. Dat je in Griekenland goed ouzo kunt drinken is bij de meeste mensen wel algemeen bekend. Deze sterke drank met anijssmaak wordt in Nederland meestal ook als aperitief in de Griekse restaurants aangeboden. Metaxa, de Griekse variant op cognac, is ook in allerlei soorten te krijgen. Iets wat typisch voor Samos is, is soúma. Dit is een sterkedrank die in het najaar gemaakt wordt en veel weg heeft van grappa uit Italië.

Bierliefhebbers kunnen een aantal buitenlandse bieren drinken zoals Amstel, Heineken en Duitse weizeners zoals Paulaner. Maar je bent in Griekenland, dus waarom bestel je niet lekker een Grieks biertje? Veel geschonken Griekse bieren zijn Alfa, Mythos en Fix. De bieren worden geserveerd in of met een bevroren glas. Dit zorgt ervoor dat het bier minder snel opwarmt.

Een koel glas Alpha bier gaat er altijd wel in!