Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Samos op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens jou, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Samos of Griekenland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Regel je reis naar Samos

Wil je een reis naar Samos boeken? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt. Reisaanbieders, autoverhuurders, luchtvaartmaatschappijen die naar Samos vliegen… alles wat je nodig hebt om jouw vakantie naar Samos te boeken op één pagina.
Regel in een paar kliks jouw reis naar Samos.

✅ betrouwbare bedrijven
✅ gemakkelijk online te regelen
✅ kortingen worden direct verwerkt

Regel je reis naar Samos

Alarmnummer

Net als elders in de Europese Unie bel je op Samos naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.




Bonnetje op tafel

Misschien zul je het vreemd vinden dat er al een bonnetje op tafel verschijnt voordat je de rekening hebt gevraagd of misschien zelfs al klaar bent met een of drinken. Een deel van de horecagelegenheden op Samos (en elders in Griekenland) zorgen dat er altijd een bon aanwezig is bij hun klanten. Dit heeft de volgende reden: hiermee kunnen ze bij een eventuele onverwachte controle door een belastinginspecteur aantonen dat de omzet in de administratie zit. Dit omdat men in Griekenland tegenwoordig redelijk fel is op zwart geld.

Een bonnetje op tafel is gebruikelijk op Samos

Bosbranden

Een grote bedreiging voor Samos vormen bosbranden. De dichte begroeiing op het eiland in combinatie met droogte zorgt ervoor dat het vuur zich snel kan verspreiden met alle gevolgen van dien. Een zeer klein deel van de branden ontstaat zonder invloed van de mensen. Bij de meeste bosbranden is het door menselijk toedoen dat de brand ontstaan is. Meestal is dat door het weggooien van een peuk die niet helemaal gedoofd was of door afval zoals glas dat als een vergrootglas kan werken en daardoor een vuur kan laten ontstaan. Wees daarom altijd voorzichtig met vuur, sigaretten en afval. Je rotzooi hoort sowieso in een vuilnisbak thuis!

Drinkwater

Voldoende water drinken is een must op een warme bestemming zoals Samos. Je kunt het leidingwater op het eiland zonder gevaar drinken. Je hoeft dus ook niet ‘bang’ te zijn voor de ijsklontjes die in drankjes geserveerd worden. Het kraanwater kan soms wel een lichte bijsmaak van chloor hebben. Wie een zo neutraal mogelijke watersmaak wil beleven die kan natuurlijk altijd flessen mineraalwater kopen.

Water uit de kraan drinken is geen probleem op Samos.

Elektriciteit

Op Samos en elders in Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je naar Samos op vakantie gaat. Sommige moderne hotels hebben zelfs speciale USB-oplaadpunten in de muur verwerkt zitten.

Europese stopcontacten op Samos.

Feestdagen

Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Samos vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis

variabel (meestal februari of maart) – carnaval
variabel (meestal maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) – Grieks Pasen

Fooien

Fooien geven aan bedienend personeel in de horeca is vrij gebruikelijk op Samos. Hanteer hierbij in de regel een percentage van 10%. Mocht je een drankje van 2 tot 3 euro genomen hebben rond dan af naar boven of geef in ieder geval tenminste 50 cent fooi.

Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap. Voor kamermeisjes laat je één tot twee euro achter op het kussen (per dag).

Fotograferen

Pas op met wat je fotografeert op Samos. Militaire objecten en locaties mogen absoluut niet gefotografeerd of gefilmd worden. Dat staat met bordjes aangegeven. De teksten op deze waarschuwingen staan in het Grieks en het Engels vermeld. Op overtredingen kunnen zware straffen staan. Je wordt dan als spion beschouwd, wat een ernstig misdrijf is.
Ook het fotograferen van mensen en kerken (binnen) moet je niet zomaar doen. Beter is om het eerst even te vragen voor je iemand duidelijk op een foto zet. Fotografeer je gewoon een straat of een strand zonder dat je op specifieke mensen inzoomt dan is dat natuurlijk niet nodig.

Deze foto had ik eigenlijk al niet mogen maken op Samos!

Geld

Als je naar Samos reist dan hoef je geen geld te wisselen of vreemd geld te bestellen. Net als de Nederlandse gulden is ook de Griekse drachme sinds 1 januari 2002 vervangen door de euro. Je kunt dus op Samos gewoon met de euro betalen. Dat scheelt je omrekenen en koersverlies. Geld opnemen kan op redelijk wat plekken op het eiland uit de geldautomaten. Het is wel goed te weten dat het voor kan komen dat een automaat leeg is. Dat gebeurt zeker wel eens bij de drukkere automaten en dan met name in de loop van het weekend.

Heb je een creditcard bij je op vakantie? Er zijn redelijk wat winkels, hotels, tankstations en restaurants die deze wel accepteren, maar het is geen vanzelfsprekendheid. Er zijn B&B’s, appartementen en hotels die alleen maar contant geld aannemen en ook niet iedere eetgelegenheid biedt de mogelijkheid om met een creditcard te betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt.

Een geldautomaat op Samos.

Insecten

Op een groen eiland als Samos komen insecten voor. Vrij veel insecten zelfs. Die hebben hier een prima leven en maken een belangrijk onderdeel uit van de natuur op Samos. De bijen zijn van belang voor de productie van de lokaal veel geproduceerde honing en voor de bestuiving van bloemen. Voor diepere uitleg van het nut van de andere insecten verwijzen we graag naar wikipedia of een offline encyclopedie. Als bezoeker zul je te maken krijgen met onder andere muggen, vliegen en wespen. De muggen slaan vooral toe als er ’s avonds geen of amper wind staat. Wespen zie je volop op Samos zo vanaf het begin van augustus. In principe is er op het eiland redelijk wat te vinden om hun honger naar onder andere zoetigheid te stillen. Ze zullen daarom niet zo snel agressief worden. Waar je wel voor op moet passen is de Aziatische hoornaar die ook voorkomt op Samos. Deze reuzenwesp (2,5 tot 3,5 centimeter lang) kan territoriaal gedrag vertonen en daardoor aanvallen.

Katten

Op Samos zul je enorm veel katten tegenkomen. Vooral in de bergdorpen zie je veel katten, waarvan een deel uit straatkatten bestaat. Katten worden over het algemeen goed behandeld op Samos, maar ze hebben wel hulp nodig. Zo is sterilisatie van straatkatten noodzakelijk om de populatie enigszins binnen de perken te houden. Daarnaast worden de katten actief gevoerd, met name in de wintermaanden als het voor de dieren lastiger is om aan voedsel te komen. De stichting Cat Rescue Samos zet zich actief in voor het welzijn van de katten op Samos. Zo regelen zij de sterilisatie van de katten, kunnen ze dankzij donaties voor medische verzorging zorgen en voeren ze de katten met kattenvoer.

Als toerist kun je op verschillende manieren bijdragen aan het welzijn van de katten. Voer ze niet op het terras of in de buurt van restaurants. Dit zorgt voor irritatie van gasten en vooral van de eigenaar. Houd met het autorijden rekening met het feit dat katten op de weg kunnen lopen, met name in de dorpskernen. Neem geen katten mee naar je hotelkamer omdat ze zo schattig zijn. Laat ze in hun vertrouwde omgeving. En als je serieus wilt helpen dan kun je een donatie doen. Op www.catrescuesamos.com lees je exact hoe dat kan.

Een andere organisatie die zich actief inzet voor de dieren op Samos is Samos Animal Protection. Deze stichting zet zich in voor straathonden en in mindere mate ook voor de straatkatten van Samos. Zeker na het sluiten van de Samos Animal Care in 2017 is de inzet van deze stichting voor de kansloze en liefdeloze situatie van sommige dieren op het eiland te verbeteren. Ook deze vrijwilligers hebben uw donaties nodig om hun werk te kunnen doen, zoals het mogelijk maken van vluchtbegeleiding van honden en katten naar bij voorbeeld Nederland. Lees meer op hun facebookpagina.

Op Samos zie je veel katten.

Kleding

Bij het warme weer in de zomermaanden hoort natuurlijk zomerse kleding. Zeker op dagen dat de temperaturen oplopen tot dertig graden of hoger is het lekker om luchtige en lekker zittende kleding te dragen die bij voorkeur van een goed ademende stof zoals katoen gemaakt is. Voor de avonduren kan iets van een vest of trui aangenaam zijn, zeker als je niet in de heetste maanden juli of augustus reist.
Badkleding is voor op het strand of aan het zwembad. Als je vanaf het strand een dorp in gaat om iets te eten, te drinken of te winkelen: trek iets aan over je badkleding. Het in je bikini, badpak of zwembroek rondlopen op straat getuigt van weinig respect naar de lokale bevolking toe. Eerlijk is eerlijk: dit komt op Samos veel minder voor dan in sommige badplaatsen op Kreta, Rhodos of Kos.
Als je een klooster of kerk bezoekt moeten de schouders bedekt zijn en word je ook geacht een lange broek of rok te dragen. Niet iedereen houdt zich hier aan, maar als je het weet dan is het toch een kleine moeite om er rekening mee te houden?

Op sommige plekken op Samos gelden er kledingvoorschriften.

Openingstijden

Als je naar een museum of bezienswaardigheid wilt gaan, controleer dan goed wat de actuele openingstijden zijn. Zo sluiten sommige musea en archeologische vindplaatsen al halverwege de middag hun deuren. Ook hebben veel plekken een wekelijkse rustdag. Vaak is dat de maandag. Als je gaat winkelen dan kunnen de openingstijden ook voor verrassingen zorgen. Toeristenwinkels zijn in het zomerseizoen vaak hele dagen open en dat zeven dagen per week. Op sommige plekken kun je tot laat in de avond terecht. In Samos-stad zul je merken dat de normale winkels vaak andere tijden hebben. In de middag zijn ze vaak een paar uur dicht (meestal van 14 tot 17 uur), op woensdag zijn ze vaak vanaf 14 uur helemaal gesloten en op zondag houden veel winkels in de stad hun deuren helemaal dicht. In toeristenplaatsen zoals Pythagorion en Kokkari zijn winkels over het algemeen vaker geopend.

Openingstijden op Samos

Reisdocumenten

Als je rechtstreeks vanaf Nederland naar Griekenland vliegt dan heb je niet te maken met een paspoortcontrole. Je zou dus in principe zonder geldig paspoort of ID-kaart naar Samos kunnen reizen. De ons bestaat echter dat de luchtvaartmaatschappij wel om een identificatiebewijs vraagt of dat de accommodatie op Samos daar naar vraagt bij het inchecken. Ook kan je op Samos in theorie gevraagd worden om je te legitimeren. Ons advies is daarom om toch met een geldig paspoort of een Europese Identiteitskaart af te reizen naar Samos.

Taal

Op Samos spreekt men Grieks, wat de officiële taal op het eiland is. Als toerist zul je je met Engels over het algemeen prima moeten kunnen redden op Samos. Houd er echter wel rekening mee dat oudere Grieken, vooral als ze lager opgeleid zijn en niet in het toerisme werkzaam zijn, vaak geen Engels spreken. Het is daarom altijd handig als je wat basiswoordjes Grieks kent.

Op Samos kun je terecht met Grieks en Engels

Telefoneren

Hoewel je nog een verdwaalde openbare telefoon tegenkom op Samos gaan we er van uit dat vrijwel iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft.
Tegenwoordig kun je je mobieltje in Griekenland gebruiken alsof je in Nederland bent. Binnen de Europese Unie mogen er geen roamingtoeslagen meer berekend worden op mobiel bellen. Je kunt dus gewoon vanuit je Nederlandse bundel bellen. Is je bundel op dan betaal je dezelfde tarieven per minuut als in Nederland.

Wat wel anders kan zijn is de dekking van het mobiele netwerk. Het heuvelachtige landschap van Samos zorgt soms voor plekken met een slechtere of af en toe zelfs helemaal geen dekking. Omdat je telefoon soms wat vaker moet zoeken naar het netwerk kan dat ten koste gaan van je batterijcapaciteit. Dat is wel iets om rekening mee te houden op het moment dat je een dag op pad gaat.

Waar je zeker op moet letten is of je wel op het Griekse netwerk zit. Vanwege de nabijheid van Turkije gebeurt het af en toe dat je telefoon overspringt op het Turkse netwerk. Omdat Turkije niet tot de Europese Unie behoort kan het zijn dat je op dat moment wel roamingkosten betaalt. Dat verschilt per provider. Kijk daarom goed wat de voorwaarden van jouw aanbieder zijn wat betreft het bellen en internetten in Turkije. Wil je zeker zijn dat je niet op een Turks mobiel netwerk komt te zitten dan kun je je telefoon handmatig instellen op een provider in plaats dat je hem automatisch laat zoeken.

Toiletten

Openbare toiletten zul je niet zoveel aantreffen op Samos. Ben je toe aan een sanitaire stop dan zou je gebruik kunne maken van een toilet bij een horecagelegenheid. Het is dan wel zo netjes om ook iets te nuttigen. Ook de musea hebben vaak een toilet voor hun bezoekers.
Iets waar je rekening mee moet houden is dat je geen toiletpapier in de WC-pot gooit. In Nederland is het vanzelfsprekend om wel je gebruikte toiletpapier in de pot te deponeren, maar op Samos is de afvoer daar niet op berekend. Daarom dien je je toiletpapier in het emmertje te stoppen wat op ieder toilet te vinden is. Die je dat niet dan kan het leiden tot een verstopt toilet. Je zou de eerste toerist niet zijn die met een overstroomd toilet komt te zitten.

Toiletpapier hoort in het emmertje thuis!

Tijdsverschil

Griekenland en dus ook Samos ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Griekenland is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Griekenland meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Samos langer duurt dan de terugvlucht.

Veiligheid

Samos is een veilig eiland. Net als zoveel Griekse bestemmingen zijn de criminaliteitscijfers over het algemeen erg laag. Je zult je als toerist dan ook niet snel onveilig voelen. Eilandbewoners zijn het bijvoorbeeld gewend om deuren niet af te sluiten, zeker in de kleine dorpjes heerst deze mentaliteit nog steeds. Hoewel de kans dat je bestolen wordt een stuk kleiner is dan op verschillende andere vakantiebestemming, betekent dit niet dat je onachtzaam om moet gaan met je spullen. Een dure camera zichtbaar in je huurauto achterlaten, je smartphone onbeheerd op het strand achterlaten of je portemonnee zo in je tas hebben dat een zakkenroller er een makkie aan heeft om hem te stelen zijn. In je hotel of appartement moet je je waardevolle spullen in de kluis stoppen als die aanwezig is. Uit ervaring weten we dat de op de kamers aanwezige kluisjes niet altijd groot genoeg zijn voor een laptop. Dat komt omdat er nog volop kluisjes voorkomen die uit de tijd stammen dat mensen amper of geen laptops meenamen op vakantie.

Wifi

Tegenwoordig kun je op heel veel plekken op Samos gratis gebruik maken van wifi. Op die manier kun je gemakkelijk online gaan. De kwaliteit van de internetverbinding verschilt soms wel erg per plek. Hoe meer mensen via hetzelfde netwerk online gaan, des te trager de verbinding per device wordt. Je kunt ook via het mobiele netwerk internetten met je smartphone of tablet (mits die een SIM-kaart heeft).

Op veel plekken vind je gratis Wi-Fi