Ben je op zoek naar informatie over de verschillende plaatsen en stranden op Samos? Hier vind je alles wat je weten wilt over de dorpen, steden en uiteenlopende plekjes op het Griekse eiland Samos. Hopelijk helpt deze info in het kiezen van de juiste vakantiebestemming op Samos. Want de ene persoon wil graag wat meer rust hebben, terwijl de andere juist de levendigheid van een wat drukkere badplaats op wil zoeken. Samos biedt van alle soorten plaatsen wel wat. Het is wel de rust en relaxtheid die overheerst op het eiland. De drukste badplaatsen zijn Pythagorion en Kokkari. Daar vind je dan ook de meeste accommodaties.
Plaatsen en stranden op Samos
Samos-stad (Vathy)
De grootste plaats van het eiland is Samos-stad. Een naam die ook veel gehanteerd wordt is Vathy of Vathí. Je ziet dat men in Nederland toch vooral Samos-stad gebruikt en dat lokaal Vathí redelijk veel gebruikt wordt, hoewel de wegwijzers tegenwoordig gewoon kortweg ‘Samos’ weergeven. Om het geheel nog wat lastiger te maken: vroeger was Vathy een aparte plaats en was Samos (stad) eigenlijk een later toegevoegde haven. Sinds 2011 vormen Vathy en Samos-stad gezamenlijk één gemeente en wordt de naam Vathy vooral gebruikt voor het historische deel van de stad dat wat hoger gelegen is. Het hedendaagse Samos-stad is een bruisende plek waar ongeveer een kwart van het totale aantal inwoners van Samos gevestigd is. Je merkt dat er meer verkeer is, meer bedrijvigheid heerst en dat er verhoudingsgewijs veel meer lokale mensen dan toeristen rondlopen. Dat betekent overigens niet dat deze plek voor toeristen niet interessant is. Sterker nog, omdat de winkels en horeca zich hier meer op de inwoners dan op de toeristen richten is Samos-stad een plek waar de moderne variant op het dagelijks leven van de Samioten zich afspeelt.
In Samos-stad kun je winkelen waarbij je niet beperkt bent tot toeristenwinkels. Ook het winkelaanbod sluit meer aan bij de lokale markt dan naar wat toeristen zoeken. Dat betekent ook dat je hier prima terecht kunt voor dingen die je in de toeristendorpen niet zomaar aan kunt schaffen. Samos-stad herbergt een handvol bezienswaardigheden zoals het Archeologisch Museum, het Wijnmuseum en de oude stad Vathí. Centrale plek in de stad is Pythagoras Square, dat vernoemd is naar de op Samos geboren filosoof en wiskundige Pythagoras. Aan het plein vind je enkele terrassen waar het vaak prima vertoeven is.
Op de website www.steden.net lees je meer over Samos-stad
Avlakia
De badplaats Avlakia is een heerlijk plekje aan de noordkust van Samos. Omdat het dorp iets beschut ligt is de stroming aan het kiezelstrand normaliter niet te sterk. Het is daarom heerlijk vertoeven hier. Avlakia is een rustig plaatsje zonder doods te zijn. In de wintermaanden, als de toeristen vertrokken zijn, wonen hier ongeveer honderd inwoners. In de zomer is er plek voor ongeveer een zelfde aantal aan toeristen, waardoor het aantal aanwezige mensen kan verdubbelen. De woorden ‘pittoresk’ en ‘schilderachtig’ worden vaak gebruikt als men het over Avlakia heeft. Wie het dorp bezoekt die zal zelf al snel ervaren waarom dat dat is. Voor wie de levendigheid op wil zoeken is er altijd nog het dorp Kokkari, dat op slechts vijf kilometer rijden van Avlakia af ligt.
Op de website www.mooistedorpjes.nl lees je meer over Avlakia
Karlóvassi
De aan de noordkust van Samos gelegen plaats Karlóvassi wordt vaker als stad dan als dorp beschreven. Qua inwoners is het de tweede plaats van het eiland, na hoofdstad Vathí / Samos-stad. Tegenwoordig wonen er in Karlóvassi ongeveer tienduizend mensen, wat net een fractie minder is dan in Vathí. Omdat Karlóvassi een heuse universiteitsstad is zul je hier redelijk wat jonge mensen op straat tegenkomen. Wie de geschiedenis van Karlóvassi kent die zal begrijpen waarom de hedendaagse stad er uitziet zoals die eruit ziet. Van oorsprong was Karlóvassi een plek die omringd was door druiventelers. Deze druiven werden vooral gebruikt om de bekende wijnen te kunnen maken. Toen eind negentiende eeuw de druifluis phylloxera een vernietigden werking had op deze voor Samos zo belangrijke industrie, moest men andere bronnen van inkomsten gaan zoeken. In en rondom Karlóvassi ging men zich daarom focussen op de tabakteelt en het verwerken van leer. In die tijd bloeide Karlóvassi helemaal op. Er verschenen fabrieken, enorme huizen en prachtige kerken zoals de Agios Nikolaos kerk die tegenwoordig nog steeds tot de mooiste kerken van het eiland behoort. Door verschillende tegenslagen kreeg Karlóvassi ook in de eerste helft van de twintigste eeuw weer tegenslag op tegenslag te verwerken. Het eens zo rijke stadje raakte in verval. Tegenwoordig probeert men zich te focussen op het toerisme. Dat lukt slechts deels. Het is een proces dat vooral meer tijd nodig heeft.
Het hedendaagse Karlóvassi bestaat uit vier voormalige dorpen, die in de loop der tijd samengevoegd zijn. Dit zijn Paleó Karlóvassi, Meséo Karlóvassi, Néo Karlóvassi en Limáni. Het meest authentiek is Paleó Karlóvassi, dat eigenlijk een klein bergdorpje is waar de tijd wat stilgestaan lijkt te hebben. De meeste hotels liggen in de havenwijk Limáni, waar ook de kiezelstranden van het stadje te vinden zijn. Het meest levendige deel van Karlóvassi is te vinden in Néo Karlóvassi. Dit is het nieuwe deel van de stad waar winkels, terrassen, kerken, scholen en het gemeentehuis te vinden zijn. Bezienswaardigheden die het vermelden waard zijn, zijn het leerlooierijmuseum (Tannery Museum) en het Folkloremuseum. Enkele kilometers van Karlóvassi ligt het geliefde strand Potami Beach en de Potami watervallen. Dit zijn de mooiste watervallen van het eiland.
Potámi Beach
Als je iets vanuit Karlóvassi een paar kilometer doorrijdt in oostelijke richting dan kom je uiteindelijk uit bij kruk. Je kunt het amper een dorp noemen. Het is niet meer dan een verzameling tavernes, een enkel hotel en een kiezelstrand. Dit is niet zomaar een strand: dit is één van de fijnere stranden van het eiland Samos. De grijswitte kiezels vormen een fraai contrast met de blauwe zee, die onder de volle zon mooi diepblauw kleurt. Een groot deel van het strand is helemaal vrij te gebruiken. Een klein deel van het strand is gevuld met ligbedjes en parasols. Deze behoren bij een tweetal beachbars/restaurants. Onze favoriete zaak hier is Hippies. Deze strandtent doet je qua uiterlijk en sfeer meer denken aan Ibiza dan aan Samos. Overdag klinken de hippe relaxte beats uit de boxen, maar in het hoogseizoen draaien er geregeld DJ’s die het volume en de snelheid van de beats vaak opschroeven. Bij Hippies is het overigens heerlijk eten. Kies bij voorkeur iets van de dagspecials. Vaak zit daar lekkere en betaalbare vis tussen. Wil je de drukte voor zijn ga dan voor één uur aan tafel. Daarna stroomt het snel vol. In de buurt van Potámi Beach liggen de Potámi watervallen die je kunt bezoeken.
Pythagorion
De sfeervolle haven, de aangename restaurantjes en de verschillende restanten uit de oudheid maken van Pythagorion een interessante bestemming. Het dorp is omringd door stranden, ligt op slechts enkele kilometers van de luchthaven en kent ook nog een aantal andere bezienswaardigheden zoals het Kastro, een archeologisch museum en een hoofdstraat met allerlei leuke winkeltjes. Net buiten Pythagorion liggen een aantal bezienswaardigheden die vaak al vele eeuwen oud zijn. Zo vind je an de oostkant van het dorp de restanten van een hellenistische villa, een oud amfitheater dat nog steeds gebruikt wordt, het Spiliani-klooster waar een oude kapen in een grote te vinden is, de tegenwoordig weer toegankelijke Tunnel van Eupalinos, restanten van de oude stadsmuur, de resten dan de oude markt (agorá) en stukken van de oude thermen die hier door de Romeinen gebouwd zijn.
Voor de meeste toeristen is het de oude haven van Pythagorion die de meeste aantrekkingskracht uitoefent. Langs de waterkant is een boulevard aangebracht waaraan je een aaneenschakeling ziet van terrasjes en wat winkeltjes. Vooral in de avonduren is het hier prima vertoeven.
Op de website www.mooistedorpjes.nl lees je meer over Pythagorion
Potokáki Beach
Net iets ten westen van Pythagorion ligt het dorpje Potokáki. Het is meer een verzameling van accommodaties dan een echt dorp. De grote trekpleister van Potokáki is het lange kiezelstrand. Dit aan de zuidkust gelegen strand loopt rustig af in de zee. Op een paar plekken staan strandbedjes met parasols. Er is verder in beperkte mate wat natuurlijke beschutting te vinden. Potokáki Beach is een perfecte plek voor vliegtuigspotters. Het strand ligt direct naast de aanvliegroute van vliegtuigen. Een goede locatie dus om de dalende Boeings, Airbussen en andere vliegtuigen te spotten en eventueel tijdens hun landing op de foto te zetten.
Mitilinii
Als je de panoramische route tussen Samos-stad en de internationale luchthaven van Samos neemt dan kom je ongeveer halverwege het dorpje Mitilinii tegen. Het plaatsje is er eentje zoals je ze vrij veel op Samos tegenkomt. Natuurlijk ontbreekt het centrale plein niet waar je vooral in de avonduren gezellig kunt tafelen en heeft ook Mitilinii een fraai kerkgebouw. Natuurlijk kun je ook hier door een aantal smalle straatjes lopen waar je kennis maakt met taferelen uit het dagelijks leven uit de Grieken. Er is echter één reden waarom je zeker even zou moeten stoppen in Mitilinii en dat is het Natural History Museum of the Aegean’. Vaak zie je nog dat het museum als het Paleontologisch Museum beschreven wordt. De collectie omvat echter meer dan het onderwerp paleontologie. Je kunt er ook mineralen bekijken, van alles leren over de geologie op Samos en van alles leren over de dieren die op Samos leven en geleefd hebben. Zo zul je ontdekken dat er ooit diersoorten op Samos voorkwamen die gerelateerd zijn aan Aziatische dieren en die je niet zomaar in Griekenland zou plaatsen. Dit alles is mogelijk omdat Samos ooit vastzat aan Klein-Azië, dus aan het Aziatische continent. Het is geen groot museum, maar wel leerzaam. Trek voor het museum een klein uurtje uit.
Koumaradéi
Het bergdorpje Koumaradéi wordt in sommige reisgids getipt als één van de must-sees als je een vakantie op Samos viert. Hoewel het plaatsje zeker een bepaalde charme heeft is dit misschien uiteindelijk ook het probleem van Koumaradéi. Het is inmiddels uitgegroeid tot hét plaatsje waar de bussen stoppen als je een eilandtour als excursie geboekt hebt. Je merkt op alle manieren dat men hier zit te wachten op de volgende lading toeristen die gaat genieten van het panoramisch uitzicht vanaf het terras van taverne Panórama, die de pottenbakkers gaat bezoeken en die uiteindelijk bij de winkel ‘Het Weefgetouw’ op zoek gaat naar authentieke souvenirs die door Samioten gemaakt is. Wij hebben een dubbel gevoel bij dit soort dorpen die je ook op andere plekken aantreft. De oorspronkelijke authenticiteit wordt vercommercialiseerd, waardoor uiteindelijk diezelfde authenticiteit weer verloren raakt. Neemt niet weg dat je zeker even kunt stoppen als je door Koumaradéi rijdt en als je dat wilt kunt gaan kijken hoe men hier keramiek maakt of wat de dames in de winkel aan te bieden hebben. Neem een drankje op het panoramisch terras, geniet van wat Griekse meze of een complete maaltijd en geniet van het moment. Als je in de ochtend in de buurt van Koumaradéi bent vergeet dan niet om ook even naar het Timiou Stavroú klooster te rijden. Dit klooster ligt zo’n vijf kilometer ten oosten van Koumaradéi en behoort tot de mooiste kloosters van het land. In de middag is het klooster gesloten voor bezoekers, dus ga in de ochtend of in de vroege avond.
Chóra
Lange tijd was Chóra de hoofdstad van het eiland Samos. Daar is tegenwoordig niet zoveel meer van te zien. Sinds het de rol van hoofdstad in 1854 verloor is het dorp langzaam aan steeds meer van haar glans verloren en is het eigenlijk getransformeerd tot een gemiddeld dorp op Samos. Dat betekent nog wel dat Chóra een aantal leuke kenmerken heeft zoals kronkelige straatjes, sfeervolle taverna’s en natuurlijk een fraaie Grieks-orthodoxe kerk. Vanaf verschillende plekken in Chóra kun je genieten van een mooi uitzicht over het glooiende landschap dat het dorp omringt. De reden dat juist deze plek in de zeventiende eeuw als hoofdstad gekozen werd uit de pakweg twintig dorpen die op dat moment op Samos bestonden is de goede ligging. Chóra lag op enkele kilometers van de oude haven en aan de voet van een bergkam. Hierdoor was de haven goed op afstand te controleren en kon Chóra bij een eventuele aanval voldoende verdedigd worden. Samos kende immers een historie waarin aanvallen en plunderingen door piraten veel voorkwamen.
Chóra is overigens nog steeds een belangrijk knooppunt van de wegen die aan de noordelijke kant door het binnenland lopen. Het ligt op de splitsing van de wegen richting Pythagorion en het vliegveld in het zuidoosten, Mitilinii en Samos-stad ten noorden van Chóra en Pirgos en Koumaradéi ten westen van het dorp.
Vourliótes
Als je van wandelen en van mooie dorpen houdt dan is Vourliótes een leuke plaats om een bezoekje aan te brengen als je op Samos bent. Dit dorp is meer dan vierhonderd jaar oud en is ongeveer vijf kilometer landinwaarts vanaf de noordkust van Samos gesitueerd. Vourliótes is een authentiek plaatsje zoals je ze hoopt tegen te komen als je een Grieks eiland zoals Samos bezoekt. Redelijk wat toeristen die Vourliótes bezoeken die doen dat wandelend. Vanaf de hoofdweg aan de noordkust is het een pittige maar adembenemend mooie wandeltocht totdat je in het eeuwenoude centrum van het dorp terechtgekomen bent. Daar kun je je laten verwennen met koele dranken, Griekse koffie of lekkere huisgemaakte spijzen die je kennis laten maken met de heerlijke smaken van de Griekse keuken.
Op de website www.mooistedorpjes.nl lees je meer over Vourliótes
Manolátes
Eigenlijk vormt Manolátes een soort van twee-eenheid met het hierboven beschreven Vourliótes. Manolátes is ook een fraai gelegen bergdorp waar je door middel van een mooie rit naar boven of een pittige doch boeiende wandeling naartoe kunt gaan. Wie een beetje goed getraind is en een uitdaging zoekt met de fiets die beslecht de bochtige en soms flink hellende weg met de fiets. Tegenwoordig telt Manolátes amper meer dan honderd inwoners. Halverwege de vorige eeuw waren dat er bijna vijfhonderd. Manolátes staat vooral bekend als een kunstenaarsdorp. Het bergdorp herbergt redelijk wat mensen die hun geld verdienen met kunstnijverheid. Een deel van de producten wordt in het dorp zelf verkocht, maar een redelijk groot deel van de fraaie souvenirs wordt uiteindelijk afgezet via winkels elders op het eiland zoals op de luchthaven.
Manolátes is absoluut een bezoekje waard. Wie door de smalle straatje en steegjes van het dorp wandelt die zal verschillende mooie plekjes passeren.
Op de website www.mooistedorpjes.nl lees je meer over Manolátes
Psili Ammos
Het in het zuidoosten gelegen strand van Psili Ammos wordt als het mooiste zandstrand van Samos beschouwd. Het eiland telt al niet zoveel zandstranden en als er dan een groot en aangenaam zandstrand is dan verdien je al snel zo’n titel. Over het algemeen valt het met de drukte op het strand van Psili Ammos erg mee. Het strand heeft een totale lengte van enkele honderden meters, wat natuurlijk al voldoende ruimte biedt. Het gros van de badgasten vertoeft in de buurt van de taverna’s die hier ook hun strandstoelen hebben staan. Je hebt een vervoersmiddel in de vorm van bijvoorbeeld een huurauto of scooter nodig om hier te komen. Dat zorgt er ook voor dat het niet té druk wordt hier. De route naar Psili Ammos brengt je langs de zoutpan waar je in de wintermaanden flamingo’s kunt spotten als je geluk hebt. In de zomermaanden is het water verdampt waardoor deze plek voor de zalmroze vogels niet aantrekkelijk meer is.
Psili Ammos is vanwege het zand, de rustige zee en de zeer geleidelijke diepteovergang in het water populair onder families met jongere kinderen. Omdat er geen strandwacht aanwezig is dienen de ouders wel extra oplettend te zijn. De relaxte zee kunnen een onterecht gevoel van veiligheid geven. Met jonge kinderen, zeker als ze nog niet zwemvaardig zijn, moet je altijd oppassen.
Mykali Beach
Het lange kiezelstrand van Mykali is lang en op de meeste plekken van het strand is het erg rustig. Die rust komt vooral omdat er rond het strand verder weinig te beleven valt. Mykali Beach heeft behalve het drie kilometer lange kiezelstrand niet zoveel te bieden. Er zijn enkele taverna’s die hun gasten strandbedden en parasols aanbieden. Daarnaast zijn er enkele hotels te vinden. De verwachting is dat dat aantal in de nabije toekomst nog wel uitgebreid zal worden en Mykali langzaamaan tot een echt toeristendorp uitgroeit.
Lekka
Over het dorpje Lekka valt niet zoveel te vertellen. Misschien is het belangrijkste wel dat de zeer bochtige weg er naartoe je af en toe een prachtig uitzicht biedt op de omgeving. Onderweg kom je de wijnvelden tegen die garant staan voor de overbekende wijnen van Samos. Het leuke aan dit dorpje is dat het zo authentiek is dat dat een goede reden is om hier even te stoppen. Op het centrale pleintje zijn een tweetal eetgelegenheden te vinden, waarvan eentje een groot terras heeft met een mooi panoramisch uitzicht. Het is verder wel handig te melden dat redelijk wat weggetjes in Lekka vrij steil zijn.
Votsalákia
In het zuidwesten van Samos ligt de badplaats Votsalákia. Deze toeristenbestemming ligt aan het gebied dat bekend staat als Kambos.
Om met het mooiste te beginnen: Votsalákia heeft een lang strand dat deels uit kiezelstrand, deels uit zandstrand en deels uit een gemengd strand bestaat. Parallel aan dit lange strand loopt de doorgaande hoofdweg van Votsalákia. Deze weg vormt eigenlijk het hart van de badplaats. Langs deze weg vind je vrijwel alleen maar hotels, appartementen, supermarktjes, autoverhuurbedrijven, restaurants, bars en toeristenwinkeltjes. Eigenlijk een badplaats zoals je die op andere populaire Griekse eilanden ook kunt vinden. Een beetje uitwisselbaar, zeg maar. Een plaatsje zonder historie of ziel. Hoewel je hier in Votsalákia volgens ons een prima vakantie zult kunnen vieren, mis je hier wel de authenticiteit en sfeer die je in andere plaatsen wel kunt vinden. Een ander klein nadeel van Votsalákia is dat je wel wat langere reistijden zult hebben naar de verschillende bezienswaardigheden. Sommige hotspots zoals de Grot van Pythagoras liggen dichtbij, maar voor de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland zit je soms wel eventjes in de auto.
Als je eenmaal op het heerlijke strand van Votsalákia ligt of in een relaxte stoel in een strandbar geniet van een koele Mythos of Alpha die merkt niet dat de plaats niet direct alle fantasieën zal doen prikkelen. Aan het strand, en dan zeker het stuk dichter bij het hart van het dorp, is het leven prachtig.
Wie authenticiteit geen must vindt en vooral voor het strand en het zonnetje naar Samos komt die zal in Votsalákia een prima vakantie kunnen vieren. Wie andere verwachtingen heeft dan een wat hierboven beschreven is die kan beter een andere bestemming op het eiland kiezen.
Pyrgos (of Pirgos)
Het dorp Pyrgos heeft eeuwenlang een vrij belangrijke rol gespeeld binnen het eiland Samos. De vrij centrale ligging tussen de olijfgaarden heeft er altijd voor gezorgd dat er voldoende levendigheid was in Pyrgos. In de afgelopen jaren zie je dat mensen vanuit Pyrgos steeds meer naar de kust trekken. Men heeft er niet voor gekozen om net als een aantal andere dorpen vol in te zetten op het toerisme. Juist dat maakt Pyrgos misschien wel juist zo interessant voor buitenlandse bezoekers. Hier kun je een relatief groot dorp bezoeken dat niet getransformeerd is tot een bezienswaardigheid, waardoor het nog echt authentiek aanvoelt. De kans is groot dat je op de platia hier nog hoofdzakelijk tussen lokale inwoners zit. Dat betekent dat er vaak amper Engels begrepen wordt en je onder het genot van ouzo of een ander drankje door middel van handgebaren met elkaar communiceert en lacht.
Op de website www.mooistedorpjes.nl lees je meer over Pyrgos
Omros Marathokampos
Wat een contrast vormt Omros Marathokampos met het verderop gelegen Votsalákia. Daar waar Votsalákia vooral strand heeft en weinig authenticiteit, daar is het in Omros Marathokampos juist het tegenovergestelde. Waarschijnlijk is het niet zo, maar Omros Marathokampos komt veel authentieker over. Dat komt mogelijk vooral omdat dit dorp rondom een haven gesitueerd is. Ook ziet het er hier naar uit dat er meer balans is tussen de hoeveelheid locals en het aantal toeristen dat hier verblijft. Hoewel menig reisgids de twee naast elkaar gelegen dorpen over één kam scheert daar oordelen wij anders. Het nadeel van Omros Marathokampos ten opzichte van Votsalákia is dat het veel minder strand heeft en dat ook de kwaliteit van het strand onderdoet voor dat van de buurman. Dit blijft natuurlijk wel altijd een kwestie van smaak.
Kerveli
Aan de oostelijke kant van Samos ligt het dorpje Kerveli. De enige manier om hier te komen is via een doodlopende weg. Aan het begin van het dorp is er plek om een aantal auto’s te parkeren. Dat is zoals overal op Samos gratis. Kerveli ligt aan een brede baai. Het pakweg tweehonderd meter kiezelstrand is het hoogtepunt van het dorp. Hier kun je de hele dag lekker zonnen en zwemmen. De zee is hier aangenaam rustig door de wat beschutte ligging van het dorp. Wie op het strand gaat liggen die kan kiezen uit zon of schaduw. Je kunt de schaduw huren door gebruik te maken van de parasols die hier te huur aangeboden worden. Wie echter wat verder doorloopt die heeft dankzij een aantal grote bomen voldoende beschutting tegen de vrijwel altijd aanwezige zon. Daar staan ook twee kleedhokjes waar je je om kunt kleden als dat nodig is. In Kerveli vind je enkele kleinschalige accommodaties en je kunt op een paar plekken eten en drinken.
Tsabou Beach
Aan de noordkust van Samos ligt Tsabou Beach, dat ook wel als Tsampou wordt geschreven. Het kiezelstrand ligt aan een beschutte baai die via een vrij steil pad vanaf de hoofdweg langs de noordkust te bereiken is. De lengte van het strand bedraagt 230 meter en de gemiddelde breedte is ongeveer 30 meter. Qua voorzieningen kun je rekenen op een strandbar waar je kunt eten en drinken, toiletten en ligbedden met parasols. Deze zijn gratis voor gasten van de beachbar.
De zee wordt vanaf de branding vrij geleidelijk dieper. Ongeveer 130 meter uit de kust bereik je een diepte van vijf meter. Tsabou Beach is zelden te druk, waardoor het een heerlijk plekje is voor een ontspannen stranddag.
Kokkari
Het aan de noordkust gelegen Kokkari behoort tot de meest geliefde toeristenbestemmingen van Samos. Met name Nederlanders vertoeven graag in dit grote dorp. Kokkari is een klein beetje te vergelijken met Pythagorion. De overeenkomst zit hem in het feit dat ook Kokkari een vrij groot aantal terrasjes heeft die gelegen zijn rond de haven. Het aantal boten dat hier ligt is wel aanzienlijk kleiner. De bootjes liggen ook net buiten het gebied waar je een aaneenschakeling van restaurants en bars vindt. Het leuke aan Kokkari is dat de buitenste tafels op slechts anderhalve meter van het water staan. Het doet daardoor allemaal net wat knusser en gezelliger aan. Dat is vooral zo op het moment dat de avond valt en het daglicht langzaamaan plaatsmaakt voor de duisternis. De mensen die overdag op het strand of aan het zwembad vertoeft hebben die komen in de avonduren fris en fruitig naar het levendige hart van Kokkari om zich tegoed te doen aan de Griekse en soms internationale spijzen.
Door de ligging aan de noordzijde heeft Kokkari wat meer schaduw. Ook staat er vaak wat meer wind dan aan de zuidkant van Samos. Dat heeft als voordeel dat het er vaak net iets koeler is. Hartje zomer is het heel aangenaam als het ergens net een paar graden koeler aanvoelt, terwijl het werkelijke temperatuurverschil vaak slechts één tot drie graden bedraagt ten opzichte van de zuidkust van Samos. Dat komt door de wind die hier vooral uit noordelijke richtingen waait. In de periode van half juni tot tegen het einde van september, als het kwik gemiddeld op Samos vaak de dertig graden aantikt, is wat verkoeling aangenaam te noemen.
Het hoofdstrand van Kokkari ligt aan de westelijke kant van het dorp. Het is een langgerekt strand met grote kiezels. Hierdoor heb je geen last van opwaaiend zand als je op het strand ligt. Parallel aan het strand loopt de hoofdweg van Kokkari. Aan deze straat zitten vooral horecagelegenheden, wat kleinschalige hotels en een enkel winkeltje. De horecazaken die aan de strandkant zitten stellen meestal gratis ligbedden en parasols ter beschikking aan hun clientèle. Eet en drink je daar, dan lig je de rest van de dag relaxed en gratis op het strand.
Het mooiste plekje van Kokkari is volgens ons het daadwerkelijke haventje dat aan de noordkant ligt. Hier staan een aantal panden die zeer fraai gedecoreerd zijn met bloemrijke planten.
Op de website www.mooistedorpjes.nl lees je meer over Kokkari
Agia Paraskevi
In het noordoosten van Samos vind je het dorpje Agia Paraskevi. Misschien spreek je eerder van een gehucht dan van een dorp, want meer dan pakweg honderd tot tweehonderd inwoners zal het plaatsje niet hebben. Waarom zou je hier als toerist dan helemaal naartoe rijden? Er is immers maar één fatsoenlijk weg vanuit Vathy naar Agia Paraskevi. De eerste reden is de weg er naartoe. Onderweg kun je genieten van een prachtig uitzicht op een paar eilandjes: Prasonisi, Nisi Agios Nikolaos en Nisi Diapori.
Daarnaast vind je in Agia Paraskevi volledige rust. Op het moment dat ik dit stukje schrijf zitten we op een bankje voor de mooie blauwkleurige Grieks-orthodoxe kerk die aan het einde van het dorp staat. Ik hoor niets meer dan de golven van de zee die zachtjes tegen de bootjes klotsen die hier in het kleine haventje liggen. Pakweg honderdvijftig meter verderop ligt een klein kiezelstrandje waarop net voldoende plaats is voor een paar ligbedden en welgeteld zes parasols. Dit is direct voor de twee enige hotel/restaurants van het dorp. Wat heb je nog meer nodig om een relaxte vakantie op Samos te vieren?
Neochóri
Over het plaatsje Neochóri valt niet zoveel te melden. Het is een dorp zoals je ze wel meer ziet op Samos. Voor toeristen zijn er interessantere plekken om een bezoek aan te brengen. Neochóri is wel gezegend met een mooi uitzicht op de zuidelijke kant van Samos. Maar daar kun je onderweg tijdens de route er naartoe ook al van genieten.
Kouméika
Om Kouméika te bereiken moet je wat bochtige wegen afleggen. Redelijk wat mensen passeren het dorp als ze vanaf Órmos Marathokámbou of Votsalákia naar het oosten van het eiland reizen, bijvoorbeeld om naar jet vliegveld te gaan of om plaatsen als Pythagorion te bezoeken. Ook wie naar Bálos Beach wil gaan die passeert hierbij Kouméika. Het dorp is levendiger en mooier dan een aantal dorpen die in de buurt liggen. Dat wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door de aanwezigheid van een basisschool. Hierdoor is het ook voor gezinnen de moeite waard om in Kouméika te (blijven) wonen. Het dorp is ook nog redelijk authentiek. Er komen wel toeristen, maar verhoudingsgewijs valt het allemaal nog mee. Daardoor zul je in het pittoreske Kouméika nog het gevoel hebben dat je in het echte Griekenland terechtgekomen bent. Het hart van het dorp is het centrale plein. In het kleine kafenion aan de weg zitten vooral de mannen van het dorp zelf, terwijl de toeristen vaker plaatsnemen op het terras van het schattige restaurant aan de overkant. Onder de grote boom kun je daar vrijwel altijd schaduwrijk zitten.
Bálos Beach
Via bochtige weggetjes kun je naar het dorpje Bálos rijden, dat vaker Bálos Beach genoemd wordt. Het is meer een gehucht dan een dorp, dat gelegen is aan de zuidkust van Samos. Verwacht hier geen levendige badplaats, maar vooral heel veel rust. Voor wie een pakweg 800 meter lang strand, een enkele taverne en goed weer alles is wat nodig is op een vakantie, dan heb je hier een prima bestemming gevonden. Het heldere water kabbelt hier langzaam tegen de keien van het strand. Omdat er geen doorgaand verkeer is in het dorp niet druk bezocht wordt, is het klotsende water vaak het enige geluid dat je hoort als je hier op het strand gaan liggen. Omdat de strand lang genoeg is moet het niet lastig zijn een plek te vinden waar je bijna niemand om je heen hebt. Wie het voornemen heeft om dat ene goede boek eens een keer compleet uit te lezen die moet daar hier prima toe in staat zijn. Rust is naast het strand de belangrijkste attractie van Bálos Beach.