Vakantie op Samos

Het mediterrane klimaat op Samos zorgt ervoor dat dit aangename eiland gedurende vrijwel heel het zomerseizoen een heerlijke bestemming is om vakantie te vieren. Vanaf eind april of medio mei vliegen de eerste vliegtuigen vanaf de Nederlandse en Belgische luchthavens naar richting de internationale luchthaven van Samos. De laatste vluchten vinden meestal in september of anders in oktober plaats. Het toerisme op het eiland Samos is over het algemeen minder massaal dan op eilanden zoals Kreta, Rhodos, Kos en Corfu. Samos is daarom vooral populair onder mensen die wat meer van de authentieke Griekse sfeer willen proeven.

Yes rent-a-car

Regel je reis naar Samos

Wil je een reis naar Samos boeken? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt. Reisaanbieders, autoverhuurders, luchtvaartmaatschappijen die naar Samos vliegen… alles wat je nodig hebt om jouw vakantie naar Samos te boeken op één pagina.
Regel in een paar kliks jouw reis naar Samos.

✅ betrouwbare bedrijven
✅ gemakkelijk online te regelen
✅ kortingen worden direct verwerkt

Regel je reis naar Samos

Vakantie vieren op Samos

Samos staat garant voor een stukje Griekenland-beleving die je niet op ieder Grieks eiland zult ervaren. Men probeert om de authenticiteit voor zover mogelijk te waarborgen. All-inclusive toerisme komt wel voor, maar op rij beperkte schaal. Hotels van grote internationale ketens zul je tevergeefs zoeken op Samos. Alles is in handen van inwoners van Samos of in ieder geval van Grieken. Samos is geen bestemming voor mensen die continu geëntertaind willen worden. Sommige wat grotere hotels hebben wel animatie, maar in de meeste gevallen moet je vooral jezelf zien te vermaken met alles wat dit geweldige eiland te bieden heeft. O ja, sommige hotels en restaurants hebben live muziek, met name in het weekend.

Het publiek op Samos bestaat vooral uit Nederlanders, Duitsers, Belgen en Scandinaviërs. Britten vormen een minderheid en de Britten die er zijn, zijn niet de grote groepen met jongeren die dronken en lallend door de straten trekken. Nee, Samos wordt vooral bezocht door stellen, families en vrienden die vooral komen om te genieten van Samos zonder platvloers entertainment en liters drank. Een barstraat of echt uitgaansgebied zul je tevergeefs zoeken. Foute muziek die keihard uit de luidsprekers op een terras schalt? Vergeet het maar. Het uitgaansleven concentreert zich vooral op terrasjes en bars die zich op een breder publiek richten. Wie uit wil gaan die heeft slechts een handvol clubs ter beschikking die zich vooral in en rond Samos-stad (Vathy) concentreren. Ben je op ziek naar een all inclusive naar Griekenland? Dan is het aanbod op Samos vrij beperkt en focus je je misschien wat weter op de andere Griekse eilanden.

Samos is een heerlijke vakantiebestemming

Accommodaties

Als je een vakantie op Samos wilt gaan boeken dan zul je twee dingen ontdekken. Ten eerste kom je geen buitenlandse hotelketens tegen tijdens je zoektocht naar een accommodatie op Samos. De hotels, appartementen en B&B’s zijn in handen van Grieken en meestal eigendom van Samioten. Ten tweede is het aanbod van all-inclusive hotels beperkt en zijn de hotels vrijwel allemaal kleinschalig of behoren ze qua grootte tot de middelmaat. Grote hotelresorts kom je op Samos eigenlijk niet tegen. Slim dat ze deze koers gevaren hebben, want daardoor heeft het eiland een vrij trouw publiek op weten te bouwen. Tegenwoordig zijn er wel een aantal accommodaties die zichzelf tot de vijfsterrencategorie mogen rekenen, maar ook deze hotels zijn overwegend kleinschalig.

Omdat je allemaal met lokale ondernemers te maken hebt zijn ook de accommodaties veelal authentiek. Ieder bedrijf heeft zijn eigen invulling gegeven aan de inrichting en voorzieningen. De persoonlijke benadering, ook in de omgang met de gasten, is wat Samos mede zo’n geweldige vakantiebestemming maakt.

Op Samos heb je volop keuze uit leuke accommodaties

Zelf een vakantie samenstellen

Je zult zien dat veel reisorganisaties zich toch vooral focussen op Pythagorion, Kokkari, Votsalakia, Ireon en Karlovassi. Voor de kleinere dorpen en zeker de dorpen in het binnenland is het aanbod van pakketreizen vaak zeer beperkt. Sommige accommodaties en dan vooral de kleine B&B’s zijn vaak alleen maar rechtstreeks te boeken. In dat geval kun je natuurlijk altijd zelf je vakantie samenstellen. Het is tegenwoordig een fluitje van een cent om vliegtickets naar Samos te zoeken en te boeken.

Voor het vervoer ter plaatse kun je gebruikmaken van een huurauto. Je kunt voor de transfer vanaf de luchthaven natuurlijk ook kiezen voor een taxi. De accommodaties kun je via internet of telefonisch boeken. Ook een boekingssite zoals booking.com biedt een groot aantal accommodaties op Samos aan.

Excursies

Natuurlijk heb je ook op Samos een excursieprogramma. Dat is wel minder uitgebreid dan wat je op sommige andere vakantiebestemmingen gewend bent. Hier worden geen jeepsafari’s, kroegentochten of andere excursies aangeboden die eigenlijk weinig met de bestemming zelf te maken hebben. Op Samos ga je varen, ga je door middel van een eilandtour de mooie plekjes ontdekken of ga je wandelen. Het excursie-aanbod is dan ook vooral op dit soort uitstapjes gericht. Je kunt met de boot een relaxtocht doen met picknick op een fijn strand, maar je kunt ook naar andere Griekse eilanden of zelfs naar Turkije varen. Pátmos en Foúrni zijn twee Griekse eilanden die absoluut het bezoeken waard zijn. Vanuit Vathy (Samos-stad) kun je ook met de boot naar de Turkse badplaats Kuşadası. De overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. De badplaats zelf is niet echt de moeite waard, maar het erachter gelegen Efeze is dat wel. De opgravingen van deze stad uit de oudheid staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is misschien handig om je excursies op Samos al vooraf vanuit Nederland te regelen, zeker als je één week vakantie op Samos hebt. Het gebeurt geregeld dat mensen een bepaalde excursie graag willen boeken en dat deze alleen maar op een vaste weekdag georganiseerd wordt. Als dat op de dag is dat je je meeting hebt met de lokale reisleiding dan vis je al achter het net. Ook kan het voorkomen dat bepaalde excursies al uitverkocht zijn op het moment dat je ze wilt boeken. Kijk op internet wat je zelf vooraf kunt regelen of vraag het aan je reisorganisatie of accommodatie. Vaak kunnen zij je ook helpen.

Excursies op Samos

Samos in de winter?

Samos is een echte zomerbestemming. Met zomer wordt het hele zomerseizoen bedoeld: van eind april tot eind oktober. In het begin en aan het einde van het seizoen kan het weer wat instabiel zijn, maar hartje zomer zijn zon en warmte eigenlijk gegarandeerd. In de winter worden er geen georganiseerde reizen naar Samos aangeboden, wie een wintervakantie op Samos wil ervaren, die zal dat zelf moeten regelen. Ook kun je dan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Samos boeken. Dat komt doordat Samos geen echte winterzonbestemming is. De temperatuur is dan vaak te laag voor een bezoek aan het strand of om van het zwembad te genieten. Belangrijker is dat het regelmatig koel en vochtig is in de winter. De hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het waterkoud aan kan voelen. Hoewel de temperaturen hoger zijn dan in Nederland op dat moment is het voor de Grieken het moment om zich net zo warm te kleden dan wij in Nederland in de winter doen.

Reisgidsen

Voor wie meer wil lezen over Samos of ter plaatse informatie over Samos bij de hand willen hebben bestaan er verschillende goed reisgidsen over dit prachtige Griekse eiland. Ook zijn er een aantal speciale wandelgidsen voor Samos waarin verschillende wandelroutes beschreven staan. Via de Nederlandse webwinkels en boekenwinkels mist er vaak wel een Samos reisgids die wij graag in de spotlights willen zetten: Hèt Samos boekje. Dit door Anneke Kamerling geschreven boekje over Samos is een aanrader voor wie goede info over het eiland Samos zoekt. Dit boekje is te koop als fysiek boek (print on demand) en als e-book. Op www.het-boekje.nl/samos.html kun je beide versies bestellen.

Verschillende Samos reisgidsen