Vervoer op Samos

De enige manier om Samos echt te leren kennen is door er op uit te trekken. Als je alleen maar in en rond je accommodatie blijft dan vang je maar een glimp op van alles wat het eiland te bieden heeft. De gemakkelijkste manier om het eiland te verkennen is door middel van een georganiseerde excursie. Als je met zo’n eilandtour meegaat ben je wel erg beperkt in je vrijheid en de keuzes die je kunt maken. Daarnaast voelt een schilderachtig dorp of een bijzonder plekje toch anders aan als je ineens met een volle bus daar arriveert en met z’n allen rond gaat lopen. Ja, een excursie betekent gemak, maar er zelf op uit trekken is eigenlijk leuker.

Yes rent-a-car

Auto huren

Een huurauto is natuurlijk het ideale vervoermiddel op vakantie. Met een auto is het immers vrijheid, blijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. De enige beperking die je op sommige plekken kunt ervaren is dat je soms wat meer moeite moet doen om een parkeerplekje te zoeken.
Op Samos zijn verschillende autoverhuurders, die niet allemaal een al te beste reputatie hebben. Zelf hebben wij al heel lang goede ervaringen met Yes rent a car. De Nederlandse eigenaren staan bekend om hun goede service, de auto’s zijn betrouwbaar en er is sprake van een goede en heldere verzekering.

Een auto huren bij Yes in het kort:

– goede tarieven
– Nederlandse ondersteuning
– geen eigen risico
– betrouwbare auto’s
– geen vooruitbetaling met creditcard verplicht

Ga naar de website van Yes rent a car voor een vrijblijvende offerte

Wat voor soort auto huren?

Vanwege de vrij smalle wegen en dito parkeermogelijkheden is het aan te raden om niet voor een al te grote auto te kiezen. Het formaat Opel Corsa / Volkswagen Polo is eigenlijk wat betreft handbaarheid wel een beetje het handigste. Wil je ook op onverharde wegen gaan rijden? Dat kun je voor een kleine 4×4 gaan: een Jeep Renegade, Suzuki Jimny of iets soortgelijks. Vanwege de trekkracht en het verbruik is een diesel de beste optie. Vooral omdat deze auto’s bij lage toeren meer kracht hebben om naar boven te komen.

Een huurauto op Samos. Dit is een perfect formaat.

Autorijden op Samos

Autorijden op Samos verschilt niet zoveel van autorijden elders in Europa. Ten opzichte van Nederland is er wel een groot verschil. Ons eigen landje is vrijwel vlak en Samos is dat bepaald niet. Dat betekent veel bochtige en hellende wegen. Vaak zijn de straten ook aanzienlijk smaller dan wat je in Nederland gewend bent. In sommige dorpen kan dat soms leiden tot lastige situaties waarbij je in een straatje terecht gekomen bent waar je amper op een normale wijze uit komt. Dat komt mede door de manier waarop de lokale bevolking hun auto’s parkeert. Sommige weggetjes worden gewoon afgesloten door geparkeerde auto’s. Als je een door een dorp rijdt dan blijf je het beste op de doorgaande wegen. Dan zijn eventuele tegenliggers op smallere stukken het enige waarneemt mee hoeft te dealen. Sta er ook niet van te kijken als men een auto dicht bij een bocht parkeert waardoor deze bocht onoverzichtelijk wordt. Waar het kan moet je de spiegels in de gaten houden die bij bochten aangebracht zijn om tegenovergesteld verkeer aan te kunnen zien komen. Houd in bochten sowieso zoveel mogelijk rechts en bij twijfel: gebruik je claxon in een onoverzichtelijke en krappe bocht om te waarschuwen dat je eraan komt.

Je krijgt op Samos geregeld te maken met krappe straatjes zoals deze

De vele smalle en bochtige wegen zorgen ervoor dat je gemiddeld genomen minder hard kunt rijden dan in Nederland. Dat betekent automatisch dat je meer tijd nodig hebt om bepaalde afstanden af te leggen. Wel iets om in de gaten te houden als je een route over het eiland plant.

En dan het parkeren. Op parkeerterreinen kun je vaak gratis parkeren. Waar je op straat wel en niet mag parkeren is vaak onduidelijk. Veelal ontbreekt het aan duidelijk gemarkeerde parkeervakken en daarnaast is Samos bezaaid met borden die een parkeerverbod of stopverbod aanduiden. Omdat vooral de parkeerverboden niet consequent opgevolgd worden staan er geregeld auto’s op plekken waar dat niet mag. Je denkt al snel dat je er dus wel mag parkeren en zet jouw auto er ook tussen. Als meneer agent een ijverige dag heeft levert je dat wel gewoon een boete op. Niet dat dit vaak voorkomt, maar we willen het wel graag delen dat de kans bestaat.

Waar je ‘s avonds op de weg rekening mee moet houden zijn medeweggebruikers die een slok teveel op hebben. De regels omtrent alcohol in het verkeer zijn vergelijkbaar met van Nederland. Niet iedereen houdt zich hieraan en dat zul je geregeld merken als je ‘s avonds de weg op gaat. Daarom is vooral in de avonduren defensief rijden en voldoende afstand houden het advies.

Scooter huren

Wie gewoon een dagje weg wil die is vaak voordeliger uit om een scooter te huren. Ook wie vanwege de leeftijd te jong is om een auto te huren die kan ervoor kiezen om er met de scooter op uit te gaan. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de groep mensen die de scooter een leuker vervoermiddel vinden dan de auto. De meeste scooterverhuurders zitten in Pythagorion, Kokkari en Votsalákia gevestigd. Om een scooter te huren moet je een autorijbewijs, brommerrijbewijs (50cc) of motorrijbewijs hebben. Verhuurders hanteren vaak een minimumleeftijd die hoger ligt dan in Nederland.

De scooter is een prima vervoermiddel op Samos

Brandstofprijzen

De brandstofprijzen op Samos verschillen amper met die van Nederland. Voor een mediterrane bestemming zijn die dus vrij hoog. Dat komt omdat Griekenland net als ons eigenland een hoge belastingdruk kent op brandstoffen. Diesel is op Samos goedkoper dan benzine. Op het eiland zitten voldoende tankstations. De grootste concentratie vindt je op de weg Kokkari – Vathy – Pythagorion – Ireon. Je kunt op enkele kilometers van de luchthaven de tank nog volgooien voordat je de huurauto inlevert. De meeste verhuurders geven de auto met een volle tank mee en willen hem ook weer volgetankt ingeleverd hebben.

Tanken is op Samos niet echt goedkoop

De bus

De enige vorm van openbaar vervoer op Samos is de bus. Er rijden lijnbussen tussen een aantal verschillende plaatsen op het eiland, met name tussen Kokkari, Karlóvassi, Vathy (Samos-stad) en Pythagorion. Er wordt niet in hoge frequentie gereden en men is niet erg stipt met de dienstregeling. Het is wel een goedkope manier om je over het eiland te verplaatsen. Wie het niet erg vindt om af en toe lang te moeten wachten op de bus of zelfs een taxi terug te moeten nemen omdat de laatste bus al weg schijnt te zijn, die kan gerust de bussen op Samos gebruiken.

Taxi's

Op Samos rijden redelijk wat taxi’s rond. De meeste dorpen hebben wel een taxistandplaats. Ritten binnen een stad of dorp zijn normaliter op basis van de taximeter. Ritten van plaats naar plaats zijn meestal op basis van vaste ritprijzen. Vraag ernaar bij de taxichauffeur voor je instapt. Je kunt een taxi ook voor een dag inhuren om over het eiland te rijden. Net als bij een georganiseerde eilandtour, maar dan als privé-excursie. Bij drie of vier personen is dit vaak nog goedkoper dan een voorgekauwd uitstapje in een bus.

Taxiprijzen op samos

Met de boot

De boot gebruiken om je op Samos te verplaatsen? Natuurlijk is dat een goede optie. Vanuit de haven van Pythagorion vertrekken meerdere bootexcursies. Daar zitten ook een aantal boottochten bij waarbij je naar andere plekken op het eiland gaat om daar bijvoorbeeld de dag op een aangenaam strand te vertoeven. Het is een leuke en ontspannen manier van vervoer voor wie geen auto ter beschikking heeft en wel een ander stuk van het eiland wil bezoeken. Dit soort boottochten kun je via de host of hostess van je reisorganisatie boeken. Je kunt ze natuurlijk ook in de haven zelf regelen. Op sommige tochten moet je vanwege de beperkte plek wel een dag of zo van tevoren reserveren.

Je kunt de boot rond Samos als vervoermiddel gebruiken.

Fietsen op Samos

Wie dat wil die kan fietsen op Samos. Op een paar plekken, zoals bijvoorbeeld Pythagorion, zijn fietsen te huur. Naast normale fietsen worden er vooral mountainbikes verhuurd. Dat is wel nodig hier, ook. Wat vooral nodig is om op Samos te fietsen is een uitstekende conditie. Het bergachtige landschap vergt nogal wat uithoudingsvermogen. Op veel routes heb je een flink aantal hoogtemeters dat je moet overbruggen. En dat bij temperaturen die overdag geregeld rond de dertig graden uitkomen! De normale stadsfietsen of tourfietsen kun je eigenlijk alleen maar gebruiken in het schaarse aantal vrijwel vlakke gebieden die je op Samos aantreft.

Fietspad in Samos-stad. Op Samos kom je maar weinig fietspaden tegen.

Het aantal fietspaden op Samos is zeer beperkt. Bij de heraanleg van de boulevard van Vathy is er een fraai fietspad aangelegd langs het water. Niet iedereen begrijpt dat dit gladde pad voor fietsers is, waardoor er vaak mensen over het pad wandelen.

Tram, metro of trein?

Treinen, trams of metro’s rijden er niet op Samos. Ooit reed er wel een paardentram door de straten van Karlóvassi.