Vliegen naar Samos

Vanuit Nederland of België vlieg je in pakweg 3,5 uur naar Samos International Airport, dat ook wel Aristarchos Airport genoemd wordt. Het vliegveld ligt op vijf kilometer van de populaire badplaats Pythagorion, in het zuidoosten van het eiland Samos. Het vliegveld heeft één landingsbaan die een totale lengte kent van 2030 meter. Het vliegveld heeft geen taxibaan. Door middel van afslagen is de landingsbaan verbonden met de plaatsen voor de terminal.

Twee maatschappijen vliegen rechtstreeks vanaf Nederland naar Samos: Transavia en TUI. Bij Transavia kun je lijndiensttickets kopen waarbij je op het moment van boeken je vluchttijden al weet. Als je een pakketreis boekt met Transavia-vlucht, dan kan de betreffende vlucht ook een chartervlucht zijn waarvan de tijden soms pas één tot twee weken voor vertrek bekend gemaakt worden. TUI biedt met hun eigen maatschappij TUIfly vluchten aan van Amsterdam naar Samos. Omdat TUI nogal eens de neiging heeft tijden en routes aan te passen, kan het zo zijn dat de tijden vlak voor vertrek nog aangepast worden. Zeker in het voor- en naseizoen wil het gebeuren dat er op de heen- en/of terugvlucht een tussenlanding ingelast wordt, omdat ze twee bestemmingen met elkaar combineren. Andersom is echter ook mogelijk: dat er zoveel vraag is naar Samos dat ze een vlucht alleen naar Samos laten vliegen in plaats van te combineren met een andere bestemming.

Vliegtickets naar Samos beginnen vaak al bij iets meer dan honderd euro voor een retour, exclusief ruimbagage. Je moet er dan vaak wel vroeg bij zijn met het boeken. In het hoogseizoen kan de prijs voor een retourticket oplopen tot 400-500 euro per persoon.

zoek Samos vliegtickets bij Transavia

Praktische informatie

Een aantal tips voor het vliegen naar Samos:

Om naar Samos te vliegen is het handig om een geldige ID-kaart of paspoort bij te hebben. Hoewel er officieel geen grenscontroles zijn, kan de luchtvaartmaatschappij wel van je verlangen om je te legitimeren. Op die manier weten ze zeker dat de juiste persoon aan boord gaat.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je tegen betaling een stoel reserveren met meer beenruimte. Bij TUIfly kun je dat vaak al tijdens het boekingsproces (comfort-class). Bij Transavia kun je voor relatief weinig geld een stoel bij een nooduitgang of vooraan in het vliegtuig kopen. Dit kan pas nadat je je ticket aangeschaft hebt.

Eten en drinken aan boord is vrijwel altijd tegen betaling. Het is echter ook toegestaan je eigen boterhammen of andere etenswaren mee te nemen. Voor vloeistoffen gelden beperkingen als je die voor de veiligheidscontroles al bij je hebt.

Controleer goed wat de toegestane hoeveelheid bagage is en wat de eventuele kosten voor ruimbagage zijn. Een koffer kan bij de ene maatschappij een stuk voordeliger zijn dan bij de andere.

Vliegtuigtuig staat gereed op Schiphol om naar Samos te vertrekken.