Het klimaat van Samos is een warm mediterraan klimaat, dat ook wel Middellandse Zeeklimaat genoemd wordt. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype met de lettercombinatie Csa aangeduid. Dit klimaattype komt vooral rond de Middellandse Zee voor. Kenmerkend zijn de warme droge zomers en de milde nattere winters. Twee specifieke eigenschappen voor het Csa-klimaat zijn dat de droogste maand gemiddeld minder dan 30 millimeter neerslag telt en dat de natste maand in de winter tenminste drie keer zoveel neerslag registreert dan de droogste maand in de zomer. Wie de klimaatstatistieken verderop bekijkt die zal zien dat dit het geval is voor Samos.
Samos is een relatief klein eiland, waardoor er geen grote verschillen voorkomen in temperaturen, hoeveelheden neerslag of het aantal uren zonneschijn dat je mag ervaren. Wel merk je dat het in de hoger gelegen gebieden wat koeler en vaak ook wat minder zonnig is. De klimaatinformatie die we op deze pagina beschrijven geldt vooral voor de kustgebieden van Samos. Het zijn gemiddelde statistieken waar lokaal dus wel kleine afwijkingen op voor kunnen komen.
De zomerperiode begint in Samos medio mei en duurt tot ver in september. Dit is de periode waarin de temperatuur vrijwel dagelijks boven de zomerse grens van 25 graden uitkomt en gedurende drie maanden zelfs grotendeels rond of net iets boven de tropische grens van dertig graden ligt. Hoewel de temperaturen overdag zeker tropisch te noemen zijn, zijn er wel wat verschillen met de typisch tropische bestemmingen. Zo is het in de zomer niet alleen warm, maar ook droog, zonnig en is de relatieve luchtvochtigheid over het algemeen niet zo hoog. Het is dus wel warm en soms ook benauwd, maar het is niet zo snel klam. Het kwik daalt in de nacht geleidelijk naar een graad of 15 tot 22 als minimumtemperatuur. Soms blijft het erg lang warm en spreek je van een ronduit zwoele avond.
In de maanden juli en augustus kan het voorkomen dat het kwik boven de 35 graden uitkomt. Soms wordt de veertig graden zelfs aangetikt. Het is belangrijk om op dit soort dagen de zon overdag zoveel mogelijk te vermijden, niet te actief te zijn en voldoende water te drinken.
Niet voor iedereen hoeft het alle dagen strandweer te zijn. Wie van temperaturen van pakweg 20-25 graden wil genieten en een dagje met buien niet erg vindt, is er het voorjaar en natuurlijk ook het najaar. Dit zijn de overgangsseizoenen op Samos die ideaal zijn om je te verdiepen in de cultuur en bezienswaardigheden, zonder dat het te druk is. Denk hierbij aan de maanden april, de eerste helft van mei en vanaf eind september tot begin november.
Op het moment dat de laatste toeristen, op een enkele na, het eiland verlaten hebben, keert de rust helemaal terug op Samos. Het wordt steeds natter, waardoor de bomen, struiken en planten voldoende vocht tot zich kunnen nemen. De winter is op Samos gemiddeld genomen natter dan de winter in Nederland. Niet ideaal dus voor een wintervakantie op Samos.
Het grote voordeel van Samos is echter dat het een heel stuk zachter is. De temperatuur ligt overdag veelal zo tussen de 11 en 18 graden Celsius en ’s nachts blijft het aan de kust ruim boven het vriespunt. Landinwaarts kan het wel geregeld vriezen. Aan de kust ook, maar dat is wel vrij sporadisch. Het kan in december, januari en februari zelfs sneeuwen op Samos. Het komt echter zo weinig voor dat het in de klimaatstatistieken niet zichtbaar is.
Ondanks het feit dat het in de winter natter en wat somberder is, blijven er heel veel zonuren over. Met zonuren bedoelen we het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken of mist schijnt. Dit moet je dus niet verwarren met het aantal uren daglicht. In totaal komt de teller ieder jaar zo ergens tussen de 3200 en 3500 uren aan zonneschijn uit. Daarmee behoort Samos tot de meest zonnige bestemmingen van Europa. Vanaf half juli tot eind augustus is het extreem zonnig op Samos. Gemiddeld is het dan 96 procent van de tijd onbewolkt. Er zijn weinig vakantiebestemmingen die dit soort statistieken halen.
Klimaattabel voor Samos
Onderstaande klimaattabel laat de gemiddelde klimaatstatistieken voor Samos zien. Lokaal kunnen er zeker afwijkingen voorkomen. Wil je voor specifieke plaatsen of gebieden op Samos weten hoe het zit met de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn en de neerslag? Ga dan naar klimaatinfo Samos voor de klimaatgegevens van verschillende locaties op Samos.